top of page

Hvordan kan tekstilavfall fra møbelproduksjon få nytt liv i nye produkter?

Dette er hovedspørsmålet i prosjektet TEKSTUR 2.0, et samarbeidsprosjekt mellom aktører i Møre og Romsdal og nasjonale partnere som ønsker å finne sirkulære løsninger for tekstilmaterialer.


Prosjektet er organisert som et bedriftsnettverk finansiert av Innovasjon Norge, med PlussLab som prosjektleder. Målet er å utvikle ny kunnskap, teste løsninger og skape bærekraftige samarbeidsmodeller mellom produsenter, materialleverandører og resirkuleringsaktører.


Med i prosjektet er ledende møbelprodusenter og lokale og nasjonale partnere:

  • Ekornes

  • Slettvoll

  • Formfin

  • Mittet 

  • Langlo

  • Sykkylven kommune

  • Norsk Tekstilgjenvinning (NTG) 

 



Pål Erik Haraldsen og Silja Meier fra Norsk Tekstilgjenvinning i diskusjon om fiber med Jan Aaland fra Mittet.


Prosjektet tar utgangspunkt i konkrete materialstrømmer og restmaterialer – fra tekstilavkapp og hudrester til fiberfyll og skum – og undersøker hvordan disse kan sorteres, gjenbrukes og inngå i nye produktløsninger.


– Vi ønsker å finne nye bruksområder for restetekstiler som i dag går til avfall, og skape sirkulære løsninger som faktisk kan brukes av møbelprodusentene, sier Anita C. Drabløs fra PlussLab, som leder prosjektet. – Målet er å koble materialforståelse med reelle industrielle behov.


Fra avfall til ressurs

Gjennom workshops, bedriftsbesøk og samarbeid med forsknings- og utviklingsmiljøer ser prosjektgruppen på hvordan mekanisk fiberoppriving, materialblandinger og isolasjonsprodukter kan skape nye verdikjeder lokalt. Det jobbes blant annet med testing og resirkulering av ulike fiberkvaliteter, som kan tas i bruk i møblene igjen.


Prosjektgruppen på fabrikkbesøk for å se på sortering, kvaliteter og videreforedling av tekstilrester fra møbelproduksjon.


Sterkt regionalt og nasjonalt samarbeid

TEKSTUR 2.0 er en del av en større satsing på sirkulære HUB-er i regionen, og prosjektet har samlet deltakere fra hele verdikjeden – fra råmateriale til ferdig produkt. Med bidrag fra Norsk Tekstilgjenvinning kobles lokale initiativ med nasjonale ressurser innen tekstilsortering og gjenbruk. Gjennom tett dialog mellom industrien, offentlige aktører og resirkuleringsmiljøer, skal prosjektet bidra til innovasjon, grønn omstilling og lokal verdiskaping.


Vil du vite mer?

Følg med videre på PlussLab.no eller på LinkedIn for oppdateringer fra prosjektet, resultater fra testing og innsikt i hvordan tekstilbransjen i Møre og Romsdal – i samspill med nasjonale partnere – tar steget mot en mer sirkulær framtid.


Overskuddstekstiler fra møbelproduksjon



 
 
 

コメント


bottom of page